fbpx

Koffie temperatuur, is heter ook beter?

Bij het zetten van koffie zijn er meerdere factoren van invloed op de smaak. Veel mensen zijn zich daar niet van bewust en kunnen de smaak in het kopje daarom vaak nog stukken verbeteren. Water speelt een belangrijke rol bij koffie, of het nu een filterkoffie machine of een volautomatische espresso machine betreft. Maar wat is nu precies de invloed van de watertemperatuur?

Heter is zeker niet beter. De meest ideale watertemperatuur voor het bereiden van koffie ligt tussen 90 en 94 graden Celsius. Heb je een idee hoe de koffie gezet wordt in jouw machine?

Automatische espressomachine: bij een reguliere espressomachine worden eerst de bonen gemaald. De gemaalde bonen worden vervolgens samengeperst, daarna wordt het warme water onder hoge druk (9bar) door de gemalen koffie geperst. De espresso stroomt uiteindelijk vanuit de machine zo je kopje in. Hoe warmer het water, hoe warmer de koffie in je kopje.

Bij temperaturen, tussen de 92 en 94 graden, worden de meeste aroma’s uit de koffie onttrokken.

Als je kokend water gebruikt, dus heter dan 100 graden, smaakt de koffie behoorlijk bitter. Bij een te hoge temperatuur verbrandt de koffie. Verbrande koffie smaakt te bitter, dus dat wil je ten koste van alles voorkomen.

Als je een echter lekker kopje koffie wilt, moet de temperatuur tijdens het zetten dus tussen de 90 en 94 graden zitten. Bij de meeste apparaten (Delonghi, Phillips, Jura) heb je zelf de mogelijkheid om de temperatuur in te stellen. Vaak in 2 of drie standen (laag-middel-hoog). Daarmee kan je dus gaan variëren en bepalen bij welke temperatuur jij de koffie het lekkerste vindt. Op het moment dat je hiermee aan de slag gaat, ga je ook het belang van de temperatuur in zien. Je ziet dat de temperatuur van het water deels de uiteindelijke smaak gaat bepalen. De maalfijnheid en de hoeveelheid gemalen koffie die je selecteert zijn daarnaast ook van grote invloed!

Wat je niet moet doen

Koude kopjes gebruiken. En omdat je de koffie graag lang warm wilt houden, de machine temperatuur instelling standaard op z’n heetst zetten.

Hanteer deze tips voor het beste resultaat

  1. Verwarm je espresso en cappuccino kop altijd eerst voor met heet water.
  2. Probeer eerst eens de lage temperatuur instelling van je machine!
  3. Hou je van grote koppen zwarte koffie (120ml of meer), maak dan eens een Americano

Bij een Americano doe je of eerst een enkele of dubbele espresso in een voorverwarmede mok, Daarnaast pak je een kannetje heet water van 92 graden (uit de espressomachine of uit een Quooker) en giet deze bij de espresso totdat hij op de gewenste sterkte is voor jou. Bij een americano is het hete water namelijk niet te lang doorgelopen door de koffie is daardoor veel beter in balans (zoet, zuur, bitter) dan een te lang doorgelopen koffie (langer dan 30 seconden) die in combinatie met een te hoge temperatuur instelling meestal veel te bitter is geworden.

Echt een wereld van verschil, geniet daarom altijd van koffie met de juiste temperatuur!