Een betere wereld maken we samen

Met de eek-premie is de cirkel voor duurzame koffie wat ons betreft rond. We zorgen er voor, door te kiezen voor een koffie met duurzaamheidscertificering, dat iedereen in de koffieketen, mens en dier, beschermd wordt. Daarnaast investeren we een deel van onze omzet terug in het klimaat, wat jouw kopje koffie klimaatpositief maakt. Echt eerlijke koffie, zoals we die sinds het begin voor ogen hadden. Dat is eek.

En dat alles voor slechts een halve cent per kopje koffie.

Want ja, klimaatneutrale koffie is leuk, maar klimaatpositief is beter.

Footprint

Minimale ecologische footprint in het productieproces.

Werkomstandigheden

Eerlijke behandeling en goede werkomstandigheden voor arbeiders

Ontbossing

Met oog op het veiligstellen van het regenwoud en locale ecosysteem

Bezorging

Wij bezorgen klimaat neutraal

Topkwaliteit bonen

Maximaal genieten van kakelverse premium koffiebonen

Trees for all

Herinvestering in het planten van bonen voor Co2 opslag. 

Energietransitie

Herinvestering in duurzame zon- en windenergie projecten

Van elke kilo koffiebonen die we bij eek coffee verkopen, investeren we €0,50 in een betere wereld. Dat noemen we de eek-premie. In 2017 hebben we onze eerste donatie gedaan, en sinds 2021 verdelen we deze €0,50 over twee verschillende doelen:

Trees for All

We compenseren minimaal drie keer onze eigen CO2-uitstoot door het planten van bomen via Trees for All.

Trees for All heeft tot nu toe maar liefst 5,7 miljoen bomen en struiken geplant in binnen- en buitenland en daarmee al 383.000 ton CO2 gecompenseerd. Alle bossen die door Trees for All worden gepland worden duurzaam beheerd. In de projecten in het buitenland werkt de organisatie samen met de lokale bevolking. Op die manier verbetert het inkomen van boeren en kunnen tropische bossen worden hersteld.

Duurzame energie­projecten

Sinds 2017 investeren we de eek-premie in duurzame energieprojecten. Omdat we de negatieve klimaatimpact van koffie op de wereld graag willen ombuigen naar iets positiefs, zijn we gaan bijdragen aan de mondiale transitie naar duurzame energie. Een leuke bijkomstigheid is dat investeren in duurzame energie rendement oplevert. Onze investeringen worden in ongeveer 10 jaar tijd aan ons terugbetaald, inclusief een jaarlijkse rente van 2 tot 5%. Dat betekent dat we ieder jaar een grotere eek-premie kunnen investeren in duurzame energieprojecten. Door dit sneeuwbaleffect wordt onze positieve impact elk jaar groter en groter!  

eek-premie investeringen

  1. De eek-premie van 2017 hebben we in 2018 via Zonnepanelendelen in Zonnedak Straman geïnvesteerd (kantoor dak Amsterdam)
  2. De eek-premie van 2018 en 2019 hebben we in 2019 via “Coöperatie De Nieuwe Molenaars ” in Windpark Zeewolde en in zonnepanelenproject “de Lichtkiem in Assen” geïnvesteerd
  3. De eek-premie van 2020 hebben we in 2021 via Zonnepanelendelen in “iederZon Spaarne” op daken van huurhuizen in Haarlem geïnvesteerd

 

Heb je vragen over de eek-premie of over de projecten waarin we investeren? Neem dan contact met ons op, we vertellen er graag over! 

Klimaat positieve koffie

Veel producten die we consumeren zorgen voor milieu-impact. Zo is ook koffie verantwoordelijk voor een negatieve milieu-impact.

1 Kg koffiebonen is volgens het RIVM verantwoordelijk voor een uitstoot van gemiddeld 3,278 Kg Co2 tot en met distributie. De bereiding thuis door de consument is hierin niet meegerekend, maar kan Co2 neutraal als er gebruik wordt gemaakt van groene stroom in het energiecontract.

Door het planten van één boom slaan we in 30 jaar gemiddeld 150 kilo Co2 op in bos, dat tevens zorgt voor koelte, zuurstof afgifte en een betere biodiversiteit. De andere helft investeren we in duurzame zon en windenergie. Hiermee besparen we 64 kwh x 0,649 Kg = 41,54 Co2 uitstoot.

Tijd voor een sommetje:

ImpactCo2 uitstoot per Kg koffie
Consumptie 1 Kg koffiebonen+3,28 Kg Co2
Planten bomen-7,50 Kg Co
Zonnepanelen op dak-2,08 Kg Co2

Resultaat = klimaat positief-6,30 Kg Co2

Met de eek-premie compenseren we (door opslag en besparing) dus naast de negatieve impact van 1 kilo koffiebonen ook nog 6,3 kilo Co2 en zijn we ruimschoots klimaat positief!