fbpx

eek-premie

een betere wereld maken we samen

Jij drinkt koffie, wij doen de rest

Wat is de eek-premie?

Met de eek-premie is de cirkel voor duurzame koffie wat ons betreft rond. We investeren een deel van onze omzet terug in de wereld. Deels in mooie projecten en deels in het klimaat, wat jouw kopje koffie klimaatpositief maakt. Want ja, klimaatneutrale koffie is leuk, maar klimaatpositief is beter.

En dat alles voor slechts een halve cent per kopje koffie. 50 cent per verkochte kilo eek coffee. Dat is de eek-premie, die stoppen we in een pot. Van die pot doen we elk jaar mooi dingen, die te lezen zijn verderop deze pagina. 

Kortom: echt eerlijke koffie, zoals we die sinds het begin voor ogen hadden. Dat is eek.

Wat doen we met de eek-premie?

Van elke kilo koffiebonen die we bij eek coffee verkopen, investeren we €0,50 in een betere wereld. Dat noemen we de eek-premie. In 2017 hebben we onze eerste donatie gedaan, en sinds 2021 verdelen we deze €0,50 over twee verschillende doelen:

Het planten van bomen (CO2 compensatie)

We compenseren minimaal drie keer onze eigen CO2-uitstoot door het planten van bomen via Trees for All.

Trees for All heeft tot nu toe maar liefst 5,7 miljoen bomen en struiken geplant in binnen- en buitenland en daarmee al 383.000 ton CO2 gecompenseerd. Alle bossen die door Trees for All worden gepland worden duurzaam beheerd. In de projecten in het buitenland werkt de organisatie samen met de lokale bevolking. Op die manier verbetert het inkomen van boeren en kunnen tropische bossen worden hersteld.

Duurzame energie­projecten

Sinds 2017 investeren we de eek-premie in duurzame energieprojecten. Omdat we de negatieve klimaatimpact van koffie op de wereld graag willen ombuigen naar iets positiefs, zijn we gaan bijdragen aan de mondiale transitie naar duurzame energie. Een leuke bijkomstigheid is dat investeren in duurzame energie rendement oplevert. Onze investeringen worden in ongeveer 10 jaar tijd aan ons terugbetaald, inclusief een jaarlijkse rente van 2 tot 5%. Dat betekent dat we ieder jaar een grotere eek-premie kunnen investeren in duurzame energieprojecten. Door dit sneeuwbaleffect wordt onze positieve impact elk jaar groter en groter!  

eek-premie investeringen van de afgelopen jaren

  • De eek-premie van 2017 hebben we in 2018 via Zonnepanelendelen in Zonnedak Straman geïnvesteerd (kantoor dak Amsterdam).
  • De eek-premie van 2018 en 2019 hebben we in 2019 via “Coöperatie De Nieuwe Molenaars ” in Windpark Zeewolde en in zonnepanelenproject “de Lichtkiem in Assen” geïnvesteerd.
  • De eek-premie van 2020 hebben we in 2021 via Zonnepanelendelen in “iederZon Spaarne” op daken van huurhuizen in Haarlem geïnvesteerd.
  • In 2022 hebben we de eek-premie van 2021 én rendement op onze eerdere investeringen, voor 50% geïnvesteerd in het planten van bomen via Trees for All; de andere 50% hebben we geïnvesteerd in een duurzaam energieproject.
  • De eek-premie van 2022 hebben we in 2023 in twee projecten geïnvesteerd: 50% van de premie van dat jaar ging naar het planten van bomen via Life Terra; en de andere 50% ging naar solar-kits in Zimbabwe via de Mpilo Foundation.


Heb jij een mooi project om in te investeren, vragen over de eek-premie of over de projecten waarin we hebben geïnvesteerd? Neem dan gerust  contact met ons op, we vertellen er graag over!

Berekening klimaat positieve koffie

Veel producten die we consumeren zorgen voor milieu-impact. Zo is ook koffie verantwoordelijk voor een negatieve milieu-impact.

1 Kg koffiebonen is volgens het RIVM verantwoordelijk voor een uitstoot van gemiddeld 3,278 Kg Co2 tot en met distributie. De bereiding thuis door de consument is hierin niet meegerekend, maar kan Co2 neutraal als er gebruik wordt gemaakt van groene stroom in het energiecontract.

Door het planten van één boom slaan we in 30 jaar gemiddeld 150 kilo Co2 op in bos, dat tevens zorgt voor koelte, zuurstof afgifte en een betere biodiversiteit. De andere helft investeren we in duurzame zon en windenergie. Hiermee besparen we 64 kwh x 0,649 Kg = 41,54 Co2 uitstoot.

Tijd voor een sommetje:

ImpactCo2 uitstoot per Kg koffie
Consumptie 1 Kg koffiebonen+3,28 Kg Co2
Planten bomen-7,50 Kg Co
Zonnepanelen op dak-2,08 Kg Co2

Resultaat = klimaat positief-6,30 Kg Co2

Met de eek-premie compenseren we (door opslag en besparing) dus naast de negatieve impact van 1 kilo koffiebonen ook nog 6,3 kilo Co2 en zijn we ruimschoots klimaat positief!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang

10% korting op je volgende bestelling!