fbpx

Echt lekkere premium kwaliteit koffie, van de beste, vers gebrande koffiebonen met die kenmerkende volle koffie smaak.

Dat is eek coffee. Onze koffie is geschikt voor de professionele espresso machine, de volautomaat machine en voor de koffiemolen met percolator, french press of filterkoffieapparaat. We branden onze koffiebonen lokaal, hier in Nederland. Dat doen we omdat we de koffiebonen op die manier kakelvers bij jou in de machine kunnen krijgen. Koffie is namelijk het allerlekkerst tussen 14 en 90 dagen na het branden.

eek coffee bestel je gemakkelijk online. Onze zakken verse koffiebonen zijn los verkrijgbaar of als proefpakket met twee of drie verschillende varianten. Bekijk ons aanbod in de eek webshop.

Guatemala-Brazil

Onze meest verkochte koffiebonen

100% premium Arabica koffiebonen, met Rainforest Alliance keurmerk

De Guatemala-Brazil is een blend van aromatische espresso bonen uit Guatemala en Brazilië. Deze koffiebonen zijn medium gebrand en hebben een intense chocoladegeur, gecombineerd met tonen van karamel en een aangename fruitigheid. Uit 1kg Guatemala Brazil koffiebonen haal je ongeveer 125 kopjes heerlijke eek coffee.

Lees meer over koffie uit Guatemala en Brazilië.

Italian Style

Sterke koffie met een Italiaans bittertje

90% premium Arabica, 10% Robusta koffiebonen, met Rainforest Alliance keurmerk

Hou je van sterke espresso koffie? Of meer van een volle lungo of een romige cappuccino? De Italian Style is geschikt voor al deze verschillende soorten koffie. Deze koffie is een blend van aromatische espresso koffiebonen uit Brazilië, Ethiopië, Guatemala, Java en Colombia. De Italian Style koffiebonen zijn donker gebrand, hebben een volle, sterke koffiesmaak en ruiken naar chocolade en toast. We hebben een klein percentage Robusta koffiebonen aan deze variant toegevoegd voor een Italiaans bittertje. Uit 1kg Italian Style koffiebonen haal je ongeveer 125 kopjes heerlijke eek coffee.

Lees meer over koffie uit Brazilië, Ethiopië, Guatemala, Indonesië en Colombia.

Specialty Coffee

De lekkerste koffiebonen ter wereld, direct van de koffieboer

100% premium Arabica koffiebonen, direct ingekocht bij Coöperatie Capricornio

eek Specialty Coffee is heel bijzonder. Deze speciale koffiebonen behoren tot de beste ter wereld met hun cupping score van 84. Het karakter van pure chocolade, hazelnoot en toast, in combinatie met de fluweelzachte nasmaak maken deze koffiebonen uitermate geschikt voor een fantastische cappuccino of flat white. Vol, een tikkeltje zoet en romig, dat is eek Specialty Coffee. We kopen deze koffiebonen direct in bij Cooperatie Capricornio, een samenwerking van 20 gepassioneerde koffieboeren uit de regio Parana en Sao Paolo, in Brazilië. De Specialty Coffee wordt geleverd in een 100% recyclebare verpakking. Uit 500gr Specialty Coffee haal je ongeveer 60 kopjes heerlijke eek coffee.

Lees meer over Coöperatie Capricornio

Koffiebonen uit Guatemala

Van sierplant tot nummer 1 exportproduct

Een gezelig plantje met mooie rode besjes er aan. Dat was hoe de Guatamalteekse bevolking de koffieplant zag toen ze er voor het eerst mee in aanraking kwam rond het jaar 1750. Ze hadden toen nog geen idee dat dat leuke plantje in een aantal jaren zou uitgroeien tot hun nummer 1 exportproduct.

De beste koffiebonen

Guatemala staat bekend om haar prachtige natuur. Van angstaanjagende actieve vulkanen tot prachtige diepblauwe meren en natuurlijk de vele hectaren ondoordringbare jungle vol mysterieuze Maya ruïnes. Maar Guatemala is ook over de hele wereld bekend om haar fantastische Arabica koffiebonen van topkwaliteit. Guatemala is het negende land op de ranglijst van grootste koffieproducenten ter wereld.

 
Specifieke kenmerken voor de lekkerste koffie

Guatemala heeft door haar uitzonderlijke ligging maar liefst 300 micro-klimaten. Al deze klimaten zorgen voor een enorme diversiteit in koffiebonen. Ze hebben echter bijna allemaal één ding met elkaar gemeen: 98% van alle koffiebonen in Guatemala wordt in de schaduw geteeld, wat bijdraagt aan de kwaliteit. Bodemerosie wordt voorkomen en extreme hitte of droogte worden afgezwakt. Ook groeien de koffiebonen in de schaduw minder snel, wat de diepte van de smaak weer ten goede komt.

Een ander interessant kenmerk van de Guatemalteekse koffieboon is dat ze groeit op een hoogte van minimaal 1350 meter. Hierdoor zijn de bonen meer consistent en compact (“hard”), en mogen ze het keurmerk Strictly Hard Bean (SHB) dragen.

Koffiebonen uit Brazilië

Al meer dan 150 jaar de nummer 1 koffieproducent ter wereld

Ongeveer een derde van alle koffie ter wereld komt uit Brazilië. Met zo’n enorme productie ligt de nadruk al snel op kwantiteit in plaats van kwaliteit, maar we laten je bij eek graag kennis maken met de beste (en lekkerste!) koffiebonen uit dit enorme land.

Zeeniveau

De meeste koffiebonen uit Brazilië worden verbouwd rond zeeniveau. Dat geeft de bonen een milde, zachte smaak met een lage zuurgraad. Kenmerkend zijn de chocolade en nootachtige smaken. De meeste Robusta koffie komt ook uit Brazilië. Deze koffiebonen staan bekend om hun volle, pittige karakter.

The Rainforest Alliance

Brazilië is het op vijf na grootste land ter wereld en heeft het op vijf na grootste aantal inwoners van alle landen ter wereld. Het overgrote deel van Brazilië is echter nog steeds regenwoud. Regenwoud dat we met z’n allen moeten beschermen. Het behoud van tropisch regenwoud is namelijk van levensbelang voor mens en dier. Maar liefst 50% van alle bekende diersoorten leeft in het regenwoud. 

Daarnaast zijn de regenwouden de longen van onze aarde. Al die bomen samen zorgen voor een enorme hoeveelheid zuurstof. Ontbossing is dus gevaarlijk voor alles wat in het regenwoud groeit en leeft, maar zorgt ook voor ernstige klimaateffecten. The Rainforest Alliance zorgt ervoor dat het regenwoud wordt beschermd. Maar daarnaast heeft het – vooral in Brazilië nog een andere belangrijke functie.

Moderne slavernij

Omdat Brazilië zo groot is, en er zoveel verschillende koffieplantages zijn, is het moeilijk om overal te controleren of de manier van werken wel voldoet aan de huidige standaarden. De meeste grote plantages zijn zeer vooruitstrevend en hebben te maken met allerlei regels om bijvoorbeeld bepaalde certificeringen te krijgen. Maar op de wat kleinere boerderijen, die vaak door families worden gerund, komt uitbuiting van arbeiders en zelfs moderne slavernij nog voor. Een keurmerk als Rainforest Alliance zorgt ervoor dat de koffieboeren goed opgeleid en hun arbeiders beschermd worden. Van koffie met een Rainforest Alliance keurmerk, zoals eek, weet je dus zeker dat het goed zit.

Direct inkopen bij de Coöperatie

Een eerlijke koffieketen voor iedereen

Brazilië is het land met de meest stabiele koffieproductie ter wereld. Maar, het grootste deel van de koffiebonen wordt in het noorden van Brazilië geproduceerd. Dat was ooit een logisch gevolg van vreselijke vorst waar de zuidelijke regio’s mee te maken kregen. Echter, door klimaatverandering zijn deze verlaten plantages in Paraná en São Paola weer interessant geworden voor koffieproductie. Maar ja, zou er iemand zijn die deze onderontwikkelde boerderijen weer nieuw leven in wil blazen?

Stigma’s en ander uitdagingen

Nou, Luiz Saldanha en zijn partner José Antonio Rezende, die hadden daar wel oren naar. Geen makkelijke opgave, want behalve het vinden van enthousiaste koffieboeren die wilden investeren in onbekend terrein hadden ze ook te maken met het stigma dat er onder de Steenbokskeerkring (Capricorn Tropic Belt line), op 23 graden zuiderbreedte, vast geen interessante koffiebonen konden groeien. Door die extreem lage breedtegraad (wat een kouder klimaat betekent) en het gebrek aan hoogte heeft koffie tijdens haar ontwikkeling in dit gebied een hoop te verduren. Je zou het zelfs ongunstige omstandigheden kunnen noemen. Dat kon toch nooit een kwalitatieve koffieboon opleveren?

Maar wat bleek? Met de juiste kennis van klimaat en landbouw, strenge kwaliteitsprotocollen, heel veel onderzoek en nog meer experimenteren, produceerden Luiz en José Antonio hun eerste zeer verrassende koffiebonen. Grote, traag gerijpte koffiebessen met een bijzonder rijk profiel.

Een voorbeeld voor velen

Met 20 gepassioneerde koffieboeren uit de regio werken Luiz en José Antonio samen om met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk koffie te produceren. Ze zijn continu bezig om hun eigen koffieprocessen te optimaliseren en hun CO2-uitstoot te verminderen. Ze stimuleren het gebruik van organische mest, energiezuinige machines en slimme irrigatiesystemen. Daarnaast zijn ze continu bezig om de kwaliteit van hun koffiebonen te perfectioneren, en daar plukken andere coöperaties weer de (koffie)vruchten van.

The good middleman

Wij kopen eek Specialty Coffee in bij tussenhandelaar This Side Up, die direct in contact staat met Coöperatie Capricornio. This Side Up is de onzichtbare kracht tussen boeren en koffiebranders en garandeert daarbij een eerlijke en transparante koffieketen voor iedereen.

Koffiebonen uit Ethiopië

De geboortegrond van koffie

Volgens de overlevering is koffie ontdekt in Ethiopië. Het is het enige land ter wereld waar koffiebomen in het wild kunnen groeien. Koffiebonen uit Ethiopië worden over het algemeen op natuurlijke wijze verwerkt en hebben daardoor een heel uitgesproken fruitige en heldere smaak. In Ethiopië worden alleen Arabica koffiebonen geproduceerd. 

Tegenwoordig produceert Ethiopië zo’n 330 miljoen kilo koffie per jaar, waarvan maar liefst de helft voor eigen gebruik is. Koffie is voor Ethiopiërs ontzettend belangrijk. Tijdens zogenaamde koffieceremonies drinken de mensen elke dag urenlang koffie met elkaar. De belangrijkste sociale verbinding. 

Koffiebonen uit Java

Van koloniale misstanden naar ‘s werelds mooiste koffie

Sinds het begin van de 17e eeuw wordt er op het Indonesische eiland Java koffie verbouwd. De eerste koffieplanten werden door de Nederlanders naar toenmalig Nederlands-Indië gebracht, om het Arabische monopolie op koffie open te breken. Van de winst die werd gemaakt op de koffie profiteerden vooral de importeurs en exporteurs. Voor de lokale producten bleef weinig over. In 1960 verscheen de roman ‘Max Havelaar’, waarin de koloniale misstanden in de Indonesische koffieketen werden beschreven. De roman veranderde het systeem en was de inspiratie voor het eerste Fair Trade koffie label. 

 
 
Bladroest

De koffieproductie in Indonesië heeft door de jaren heen veel te maken gehad met plagen van bladroest, een schadelijke schimmelziekte die het hele jaar door kan toeslaan. Hele plantages werden keer op keer verwoest. Omdat Robusta koffieplanten beter bestand zijn tegen ziektes bestaat nu 90% van de koffieproductie in Indonesië uit Robusta. De kleine hoeveelheid Arabica planten wordt extreem goed in de gaten gehouden en is daardoor van zeer hoge kwaliteit. De Arabica koffiebonen uit Java zijn mild en evenwichtig en hebben een kruidig aroma. 

Koffiebonen uit Colombia

Handgeplukte bonen van topkwaliteit 

Ongeveer 12% van de totale wereldproductie van koffie komt uit Colombia. Daarmee is het het derde land op de wereldkoffie ranglijst, na Brazilië en Vietnam. Het grote verschil met deze twee koplopers is dat Colombia vooral bekend staat om haar hoogwaardige koffiebonen. De koffie-industrie in Colombia bestaat uit heel veel kleine boerderijen op stijle hellingen, waardoor het oogstproces niet gemechaniseerd kan worden. Het plukken gebeurt dus nog grotendeels met de hand, wat resulteert in een fantastische kwaliteit koffieboon. 

Colombiaanse bonen staan bekend om hun hoge zuurgraad en milde smaak. Ze kunnen donker gebrand worden zonder dat ze uitgesproken bitter worden. De milde smaak maakt Colombiaanse bonen zeer geschikt om te blenden, om zo intense smaken van bonen uit bijvoorbeeld Guatemala te verzachten. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang

10% korting op je volgende bestelling!