fbpx

Koffie is heerlijk. Het verkwikt, geeft energie en het (bakkie) troost. Bovendien zit koffie vol antioxidanten, vitamines en gunstige voedingsstoffen. Het is enorm veelzijdig: Je drinkt het on the go of neemt er even pauze voor. Je drinkt het warm, koud, zwart, met melk, suiker of siroop, of je stopt het in een cake.

Maar, koffie is meer dan gewoon lekker. Koffie is gezellig, het brengt mensen samen, het verbindt.

Het is duidelijk. Wij houden van koffie. Koffie maakt de wereld mooier. Koffie heeft impact. Positief, op jou als koffiedrinker. Maar koffie heeft ook een negatieve impact. Op de natuur, het milieu en op koffieboeren. Toen Thomas, een van de initiatiefnemers van eek, in Guatemala met eigen ogen zag hoe het er op een koffieplantage aan toe ging, besloot hij dat dat anders moest. En anders kon. Want weet je wat pas écht lekkere koffie is? Eerlijke koffie. Duurzame koffie met alleen maar positieve impact. Op jou, en op de wereld.

Wij zijn eek, en dit is ons verhaal.

Hoe het begon in 2015

“Jongens, het is tijd voor een echt eerlijk koffiemerk, en dat gaan wij opzetten!”

Met dat aanstekelijke enthousiasme kwam Thomas in 2015 terug uit Guatemala. Een echt eerlijk en duurzaam koffiemerk, dat moest het gaan worden. Echt eerlijke koffie – eek

Het was Thomas pijnlijk duidelijk geworden hoe hard de koffieboeren en hun werknemers moesten werken, maar hoe weinig geld er uiteindelijk bij hen terecht kwam. Het grootste deel van de winst bleef hangen bij coöperaties en de tussenhandel. Bovendien worden er voor de uitbreiding van koffieplantages veel bomen gekapt en wordt er veel water, kunstmest en bestrijdingsmiddel voor de productie van koffie gebruikt. Om nog maar niet te spreken van de enorme CO2-uistoot… Genoeg redenen om zo snel mogelijk aan de slag te gaan

Op ontdekkingsreis met duurzame koffiebonen

In 2015 wordt eek coffee geboren. Echt lekkere premium koffiebonen, lokaal en vers gebrand. Met logischerwijs een koffievariant uit Guatemala in het assortiment, maar er is inmiddels meer keuze.

We nemen je met eek graag mee op ontdekkingsreis naar de mooiste plantages in Zuid-Amerika, Afrika en Azië, om koffie te proeven zoals je die nog nooit eerder hebt geproefd. En met een bijzonder prettige bijsmaak….

Het Rainforest Alliance keurmerk

eek Premium Coffee draagt het Rainforest Alliance keurmerk. Dat betekent dat we weten dat onze koffie goed is geproduceerd. Goed, omdat iedereen in de keten krijgt wat ‘ie verdient. Goed, omdat er zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en kunstmest aan de productie te pas komen. Goed, omdat het regenwoud en het welzijn van de arbeiders wordt beschermd. Helemaal goed en duurzaam dus, voor de koffieboeren en voor het milieu.

De eek Specialty Coffee komt direct van de plantage, met zo min mogelijk tussenschakels. Zo transparant mogelijk, en met de juiste beloning voor iedereen.

Meer lezen over de herkomst van en het verhaal achter onze koffie? Klik dan hier

Klimaatpositieve koffie?

Echt lekkere koffie dus, met een eerlijke keten. Maar…hoe zit het dan met die CO2-uitstoot? We drinken in Nederland per persoon maar liefst 8.4kg koffie per jaar (bron: ico.org), en veroorzaken daarmee bijna 600 miljoen kilo CO2-uitstoot. Dat is onvoorstelbaar veel, en dat kunnen we niet zomaar laten gebeuren. Daarom hebben we de eek-premie in het leven geroepen: Van elke kilo eek die we verkopen investeren we €0,50 in het klimaat; €0.25 om bomen te planten en €0.25 in duurzame energieprojecten. Op deze manier compenseren we minimaal drie keer onze CO2 uitstoot. Zo maken we onze klimaatimpact positief.

Maar, slechts de helft van deze CO2 uitstoot van koffie wordt veroorzaakt door productie en transport. De andere helft wordt veroorzaakt door de manier waarop je koffie bereidt en drinkt. eek vertelt je daarom ook wat je zelf kunt doen om met jouw kopje koffie minder CO2 uit te stoten. Terwijl je wel optimaal geniet van de heerlijke smaak van eek coffee. Want de impact moet hoe dan ook positief zijn!

....

Geniet van eek coffee, thuis, op het werk of in de horeca. Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, we vertellen je graag meer!

Marcel, Rémi, Emiel, Anna, Hans en Renee

2021, Zeewolde

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang

10% korting op je volgende bestelling!